Stanje sistema

Stanje sistema zadovoljavajuće stabilno. Nema oscilacija u radu, mail server bez spama i stabilan.

Novosti i dogadjaji »
13.04.2011. | Čitanja: 110
print rss Bookmark and Share

Srpsko IT tržište stagnira u 2010.

Srpsko IT tržište stagnira u 2010.

Potrošnja na informaciono-tehnološke (IT) usluge u Srbiji prestaće da raste u ovoj godini i stagniraće u sledećoj godini, pokazuje istraživanjime kompanije IDC.

U naredne tri godine tržište će da se oporavlja, tako da će 2013. da dostigne 224 miliona dolara, uz prosečan petogodišnji rast od 8,4 odsto godišnje.

"Nakon dve godine zdravog napretka, srpsko tržište IT usluga ulazi u period stagnacije u 2009-2010, izazvan uticajem finansijske krize", kaže menadžer IDC za Srbiju Atila Madai i dodaje da bi IT kompanije trebalo da ulogu informacionih tehnologija iz "služenja poslovanju" promene u "transformisanje poslovanja" kako bi sebi i svojim klijentima pomogli da prevaziđu aktuelnu krizu.

U osvrtu na kretanja na srpskom IT tržištu tokom 2008. godine, poslednje za koju postoje kompletni podaci, Madai je istakao da je ostvaren promet od 149,03 miliona dolara, čime je održan "stabilan rast" od 28,7 odsto, izraženo u dolarima, odnosno 21,0 odsto izraženo u dinarima.

U toj godini telekomunikacije su činile najveći deo vertikalnog tržišta Srbije, sa 45,85 miliona dolara potrošnje u IT uslugama, što je činilo 30,8 odsto učešća na tržištu, navedeno je u saopštenju kompanije IDC.

Kombinovano tržište finansija (bankarstvo, osiguranje i druge finansijske usluge) bilo je drugo po potrošnji IT usluga, sa 20,9 odsto učešća i potrošenih 31,20 miliona dolara, dok su proizvodni entiteti na IT usluge potrošili 19,52 miliona dolara i ostvarili učešće od 13,1 odsto.

Najveći provajder IT usluga u Srbiji prošle godine bila je "Saga", a slede "Telefonija", "Simens SIS", "Spinaker nju tehnolodžiz" i "S&T". Udeo tih prvih pet ponuđača na tržištu činio je skoro polovinu ukupnog tržišta IT usluga u 2008. godini.

U okviru vrsta usluga pruženih u IT sektoru, najveće učešće (od 24,3 odsto) imala je kategorija hardverske podrške i instalacije. Iza nje su sistem integracija, sa učešćem od 23,5 odsto i softverska podrška i instalacija, sa učešćem od 19,5 procenata.

 

Izvor: [ b92.net ]

Mejl lista

Aktuelne ponude i akcije BG Svetionika u Vašem mail box-u

Vaša korpa

Korpa je prazna

Webmail