Stanje sistema

Stanje sistema zadovoljavajuće stabilno. Nema oscilacija u radu, mail server bez spama i stabilan.

Novosti i dogadjaji »
19.01.2012. | Čitanja: 190
print rss Bookmark and Share

Pocinje registracija СРБ domena

Pocinje registracija СРБ domena

Upravni odbor Registra nacionalnog internet domena Srbije, na sednici održanoj 13. decembra, doneo je Odluku o početku registracije .SRB domena, a kao datum je odredjen Dan Svetog Save, 27. januar 2012. Ćirilički internet domen .SRB je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije, a posle ruskog .RF i drugi internet domen na svetu na ćiriličkom pismu koji je moguće registrovati.

Naš .SRB je deo porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najveće države i narodi sveta - Rusija i Kina, kao i mnogo arapskih i dalekoistočnih zemalja.

Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .SRB domena će se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane. Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .SRB domena "Linkuj kao što govoriš!".

Prvih šest meseci pravo preče registracije .SRB domena imaće samo vlasnici postojećih .RS  domena, i to po ceni od 1 dinar. Posle tog perioda, ćiriličke domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira na to da li poseduje odredjeni .RS domen ili ne.

 

 

Mejl lista

Aktuelne ponude i akcije BG Svetionika u Vašem mail box-u

Vaša korpa

Korpa je prazna

Webmail