Stanje sistema

Stanje sistema zadovoljavajuće stabilno. Nema oscilacija u radu, mail server bez spama i stabilan.

Novosti i dogadjaji »
08.06.2011. | Čitanja: 151
print rss Bookmark and Share

SVETSKI DAN INTERNET PROTOKOLA

SVETSKI DAN INTERNET PROTOKOLA

Danas je 8. jun - svetski dan Internet protokola verzije 6 (IPv6), koji će zamenti postojeći protokol IPv4 i tako rešiti problem nedostatka adresnog prostora na Internetu. Tim povodom će nekoliko stotina kompanija i organizacija testirati novi Internet protokol (IPv6), medju kojima su i Google, Facebook, Yahoo, Akamai i Limelight Networks. Testiranje protokola IPv6 organizovala je organizacija ISOC (Internet Society).

Budući da je konačno iscrpljena zaliha slobodnih adresa za IPv4, glavni komunikacioni protokol koji omogućava rad Interneta, u februaru je predato pet poslednjih blokova adresnog prostora internet protokola verzije 4 (IPv4) petorki regionalnih internet registara – AfriNIC (Afrika), APNIC (Azija/Pacifik), ARIN (Severna Amerika), LACNIC (Latinska Amerika i neka karipska ostrva) i RIPE NCC (Evropa, Bliski Istok i Centralna Azija).

Na konferenciji DIDS 2011, Berislav Todorović, glavni tehnički strateg, projektant i razvojni inženjer medjunarodne IP/MPLS mreže holandskog telekomunikacionog operatera KPN, održao je predavanje „Prelazak na IPv6 sistem IP brojeva“.

„U svom izlaganju, govorio sam o problemu nestašica IP adresa u trenutnoj verziji v4. Protokol IPv4 koristi 32-bitne adrese i može da podrži 4,3 milijarde uredjaja direktno povezanih na internet. Pre 35 godina činilo se da je to neisrpni izvor IP adresa, ali zbog ekspanzije nekih usluga na Internetu i pojave društvenih mreža, a naročito širokopojasnog pristupa Internetu, gde korisnik ostaje povezan na Internetom sa jednom IP adresom, postojeće skladište IP adresa ubrzano se praznilo. Poslednjih pet blokova slobodnih IP adresa dodeljeno je u februaru ove godine.“, istakao je Berislav Todorović.

Rešenje je prelazak na novu verziju protokola IPv6, koji koristi 128-bitne adrese i podržava maltene neograničen broj uredjaja, koji je razvijen još pre petnaestak godina. Iako su neki proizvodjači opreme počeli još tada da implementiraju protokol IPv6, još uvek nije dovoljno prihvaćen zbog različitih problema koje donosi uvodjenje novog softvera. Uskoro će se pojaviti korisnici Interneta koji će isključivo moći da dobiju IP adrese po protokolu v6, odnosno nove 128-bitne adrese, tako da će onda prelazak na novi protokol biti neminovan. Nova verzija donosi i proširenje adresnog prostora i novih 1036 (oko 300 sekstiliona) IP adresa.

Svi korisnici Interneta danas mogu da testiraju novi protokol (IPv6) na adresi www.test-ipv6.com.

Mejl lista

Aktuelne ponude i akcije BG Svetionika u Vašem mail box-u

Vaša korpa

Korpa je prazna

Webmail